W różnych stronach naszego kraju można spotkać smakołyki związane ze świętem 1 listopada. W Warszawie spotykamy słodycze o nazwie „Pańska skórka”, na lubelszczyźnie kupimy „Szczypki” a w Poznaniu „Rury cmentarne”. W Krakowie od dawna królował „Trupi miodek”. Teraz dotarł on także do Brzezia.
„Trupi miodek” czyli tak naprawdę „Miodek turecki”, można było od dawna kupić w dniu Wszystkich Świętych przy krakowskich cmentarzach. Dawniej istniał w postaci dużych bloków karmelowych, z których sprzedawcy odrąbywali kawałki tego smakołyka. Dziś, już pokruszony, sprzedawany jest w foliowych rożkach. Może on być z dodatkiem wanilii, orzechów czy kakao. Zapiski o pierwszych miodkach pojawiają się już w XV wieku. Nie gorszmy się więc sprzedawaniem cukierków przy cmentarzu. Cieszmy się, że krakowska tradycja przyszła także do nas.